פרק א'
פרק ב'
פרק ג'



פרק א' חלק 4

עכשיו יש לנו את הרעיון הבסיסי ולפחות איזה רעיון כללי לגבי אילו דברים סביר שישפיעו על המגוון הרחב של הקוראים. בנקודה הזאת אפשר להתחיל לחשוב על הצורה שהרעיון יתפוס. לפני שאנחנו נכנסים לפרטים הקטנים והפנימיים של הסיפור, אנחנו צריכים לחשוב על הצורה והמבנה הבסיסיים. בכדי להגדיל את ההשפעה שתהיה לרעיון שאתה מנסה להעביר, עדיף לתת לסיפור איזושהי צורה מוגדרת, כדי שיהיו לו את הסוג הנכון של האחידות והשלמות שיוצרים קוהרנטיות ורושם מסודר על המוח האנושי. יש צורות סיפור באותה כמות שיש צורות בטבע. חלקם רגילים, חלקם יוצאי דופן, לכולם יש את היתרונות, החסרונות והאפשרויות שלהם. ההנחה היא שתבחר את המבנה שמעביר באופן הטוב ביותר את האפקט שאתה רוצה לתת לסיפור, אבל מעבר לזה זה לא באמת משנה איזה מבנה תבחר. הכי חשוב שתבין את המבנה של העבודה שאתה יוצר, לא משנה מה יהיה המבנה בסוף. אם אתה בוחר לסטות מהמבנה זה בסדר, כל עוד אתה מודע למה שאתה עושה, וללמה אתה עושה את זה ומודע להשלכות של זה על האפקט הכולל של הסיפור.

יש מבנים מובנים מאליהם. אחד שאני משתמש בו הרבה...בטח יותר מדי...הוא המבנה האליפטי הבסיסי, שבו אלמנטים מתחילת הסיפור משקפים אירועים שיקרו בסוף, או ששורה או דימוי ויזואלי יופיעו בהתחלה ובסוף, כשהם מתפקדים כתוחמים, משהו שנותן לסיפור שמתרחש ביניהם איזושהי מוקפדות ואחידות. עוד מבנה הוא להתחיל באמצע הסיפור ולמלא את הרקע במקביל להתקדמות הסיפור. דוגמה למבנה כזה תהיה "A Time of Running" ב- Swamp Thing מס' 26. הפעולה מתחילה באמצע, כש"יצור הביצה" ואביגייל רצים דרך הביצה ואז מוזכרים האירועים שהובילו לכך, באותו זמן שהסיפור ממשיך להתפתח בהווה. מבנה מסובך יותר יהיה מבנה ששאלתי מגבריאל גרסיה מרקס לצורך החלק השני של "Nukeface Papers" מ-Swamp Thing מס' 36. כאן, יש לנו סיפור שלם שמסופר בידי דמויות שונות לפני נקודת המבט שלהן והחלק שכל אחת ראתה מתרחש. כך, לאף דמות אחת אין את כל הסיפור, אבל עם כל דמות חדשה שמספרת שוב את הסיפור, אנחנו מגלים עוד קצת על הסיטואציה עד שאנחנו מבינים שהפאזל הושלם והתמונה המלאה לפנינו. מבנה יותר פשוט יהיה Swamp Thing מס' 34 שבו הקטע המרכזי היה 8 עמודים של ארוטיקה אבסטרקטית פואטית וכל השאר היה פשוט מסגרת.

 


למרות הכל, אלו רק מבנים פורמליים ואין שום סיבה שכותב קומיקס בתחילת דרכו ילקט את ההשקפות שלו לגבי מבנה מתוך מגוון אפשרויות מוגבל כשלי. נחזור לאדי קמפבל או לפיל אליוט (Phil Elliott) או אד פינסנט (Ed Pinsent) או עוד כמה כשרונות חדשים שעלו בשנים האחרונות מחוץ לשוק הבקר ה"מיינסטרימי", ונמצא צורות סיפור שהן שונות בצורה רדיקלית מכל הצורות השמרניות יותר שתיארתי. אדי קמפבל נוטה להגיש את הסיפורים שלו בצורה של אנקדוטה לא פורמלית, במבנה שמשקף במדויק את האופן שבו סיפור עובר מאדם לאדם, עם כל החזרות למילוי חורים וסטיה מהנושא המקורי. לסיפורים יש מבנה מדויק ומבוקר, אבל הם נראים איכשהו יותר טבעיים מרוב המבנים המודעים לעצמם שבהם אני משתמש. פיל אליוט תיאר את הסיפורים שלו כבעלי נקודה א' וב' שמגדירות את ההתחלה ואת הסוף עם שוטטות לא ליניארית ביניהן. אלה גישות לגיטימיות ובחינה אנאליטית שלהן בודאי תעזור להגיע לרעיון לגבי מה הוא מבנה ומה הגישה שלך לנושא.

בנקודה זו אני חייב להדגיש שלמרות שאני מציג את האלמנטים והצורות הסיפוריות בסדר שנראה הגיוני לי, אין שום סיבה שאתה תעבוד באותו סדר. במקום להתחיל ברעיון אתה יכול להחליט שיש לך רעיון נחמד למבנה סיפורי ואז להוסיף לו רעיון בסיסי שנראה מתאים לו. האפיזודה "video" מתוך V for vandetta לדוגמא התחילה בתור מבנה: האם אפשר לספר סיפור רק דרך קריינות אקראית שיוצאת ממכשיר טלביזיה? המבנה הוביל לרעיון הבסיסי של הסיפור, וכשצץ מקום מתאים אליו אפשר היה להתאים את הסיפור בנרטיב המתמשך של V, השתמשתי בו. דימוי אחד, שורת דיאלוג אחת, כל דבר יכול להיות נקודת הפתיחה של סיפור. הנקודה שלי היא שאיפשהו לאורך העבודה, לא משנה איפה תתחיל, כל האלמנטים השונים והמשתנים שדיברנו עליהם יצטרכו להיבחן, אם העבודה אמורה להיות מיטב יכולתך.